luni, 26 ianuarie 2015

Cum comunicăm?

Comunicarea reprezintă o componentă esenţială în dezvoltarea personală. Aceasta este un proces prin care se transmit informaţii sub formă de mesaje, semne sau gesturi simbolice între două sau mai multe persoane. 

Majoritatea oamenilor au trăit, cel puţin, un moment în care nu şi-au găsit cuvintele sau, pur şi simplu, s-au blocat în faţa interlocutorului din diverse motive (teamă sau lipsa curajului de a-şi exprima opinia, emoţii puternice- care duc la lipsa coerenţei, intimidarea, ş.a.m.d.).

Pentru a ştii să comunici într-un mod eficient trebuie să ţii cont de:


Scopul comunicării: De ce vrei să comunici? 


Orice mesaj pe care vrei să îl transmiţi trebuie să aibă un scop. Nimic nu este făcut la voia întâmplării. Stabileşte-ţi scopul pentru care comunici şi astfel vei ştii şi ce aşteptări ai de la receptorul tău/receptorii tăi.


Componenta vizuală:


Limbajul trupului- acest subiect este unul complex şi s-ar merita ca pe viitor să dezvolt un articol bazat doar pe el. Ideea este următoarea: componenta vizuală este cea mai importantă componentă în cadrul comunicării, cea mai mare cantitate de mesaj o oferă aceasta. Aprofundând acest subiect, poţi folosi tehnica de "citire" a oamenilor, deoarece limbajul corpului poate indica sentimentele, gândurile sau intenţiile altor persoane. Această tehnică este tot mai des folosită de interlocutori, gesturile sau expresiile tale fiind interpretate.

ATENŢIE!
  1. Ai grijă ca mesajul tău verbal să fie în concordanţă cu mesajul non-verbal.
  2. Foloseşte cât mai puţine gesturi!
  3. Menţine contactul vizual, pentru a oferi credibilitate interlocutorilor.


Componenta paraverbală:


Această componentă se bazează pe studierea: volumului, tonului, ritmului, accentului , pauzei, intensităţii şi dicţiei. Important este să creezi o armonie între mesajul verbal şi aceste elemente paraverbale. 

ATENŢIE!
  1. O voce volubilă induce ideea de putere şi de încredere în forţele proprii, pe când o voce slabă transmite pasivitatea sau lipsa încrederii în ceea ce spunem. De evitat, volumul foarte mare, deoarece poate crea o senzaţie negativă interlocutorului.
  2. Tonul autoritar- dar nu agresiv, te va avantaja, vorbeşte cu voce moderată, rar şi apăsat.
  3. Foloseşte un ritm moderat, cu uşoare fluctuaţii.
  4. Pronunţă cuvintele clar şi corect- nu folosi cuvinte al căror sens nu îl cunoşti!

Componenta verbală:


Este componenta care presupune transmiterea informaţiei prin articulare (scris sau oral), privind cuvintele. Indiferent de modul în care transmiţi mesajul (scris/oral) este importantă veridicitatea acestuia şi folosirea corectă a cuvintelor, după cum am specificat şi mai sus. 


Dacă vrei să fii ascultat, ascultă şi tu la rândul tău.


O comunicare eficientă presupune respectul de a asculta interlocutorul până la capăt, pentru ca mai apoi să ne exprimăm părerea. 

ATENŢIE! Critica întotdeauna va fi însoţită de un feedback pozitiv.



Concluzionând, nu folosi mesaje combinate, pentru a nu crea un dezacord între ceea ce spui şi modul în care o spui, prin imagine şi  prin partea vocală. Găseşte-ţi curajul de a te exprima liber şi prin antrenament te vei perfecţiona. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu